• hartkracht 2016 003
  • rennen
  • hartkracht 2016 005
  • hartkracht 2016 004
  • hartkracht 2016 002

Focus houden, zelfs in drukke tijden!

Zomaar tegen een kind zeggen dat hij of zij zich moet focussen of concentreren. Dat is makkelijk gezegd. Maar voor een kind niet makkelijk om te doen. Elk type mens en dus kind is anders. Vooral prikkelgevoelige kinderen hebben moeite om zich te concentreren.

Nature versus nurture

Net als bij symptoom bestrijding wanneer je een ziekte hebt, is het beter om te weten waar de oorzaak van het focus probleem ligt.
De oorzaak ligt deels in de genen en deels in de omgeving. Nature-nurture dus.
• Menstype
• Omgevingsfactoren

Elk kind is gevormd door zijn aanleg in combinatie met zijn ervaringen. Een mix van eigenschappen zorgt er voor dat het ene kind zich beter kan concentreren dan het andere. Wil je dat elk kind leert om zich te focussen? Dan moet je een omgeving creëren die voor elk kind goed is. Een omgeving waar het meest prikkelgevoelige kind zich ook prettig voelt. Dit gevoelig kind is altijd alert, vangt alle prikkels op en ervaart daardoor sneller veel stress. Ook dit type kind moet zich in de schoolomgeving veilig en vertrouwd kunnen voelen.

Optimaal kind

Wat ik nu vaak hoor en zie gebeuren:
Wanneer kinderen zich niet goed kunnen concentreren, wordt er aan kinderen gesleuteld. Ze gaan naar een coach of psycholoog, soms naar yoga of leren een andere techniek waardoor ze ontspannen. Sommige kinderen krijgen de diagnose AD(H)D en moeten daarvoor medicijnen gaan gebruiken.  Allemaal om het kind te laten passen in het klassensysteem wat gangbaar is. Wat ook gebeurt, is dat kinderen een koptelefoon op krijgen of een scherm om zich heen. Het kan een oplossing zijn, maar ik zie het als symptoombestrijding. Of het DE oorzaak aanpakt vraag ik mij af.

Optimale omgeving

Wat kinderen leren bij de coach en/of bij yogalessen, is heel goed. Maar vaak leren kinderen dit pas nadat ze al langere tijd last hebben van verschillende klachten. Een preventieve aanpak verdient de voorkeur. Pas bijvoorbeeld het klimaat in de klas zo aan dat geen enkel kind meer last heeft van teveel prikkels. Hoe krijg je dit voor elkaar?

Factoren vanuit de omgeving

Drie manieren om te zorgen dat kinderen minder last hebben van teveel prikkels.
♥ Maak kleinere klassen
♥ Zorg voor een rustige en voorspelbare omgeving
♥ Leer kinderen hoe ze zelf balans kunnen houden in lichaam en geest

Waar heb je invloed op?

Je kunt alleen veranderen waar je invloed op hebt. Je kunt kinderen in de klas niet veranderen en ook verander je niet direct het type onderwijs wat gegeven wordt. Kleinere klassen zijn vaak niet mogelijk. Maar de omgeving van het kind en wat je kinderen leert kun je wel aanpassen.

Waar heb je invloed op?
1. Op jezelf als leerkracht
2. Op wat en hoe jij lesgeeft

Jij als leerkracht

Wat hebben kinderen nodig die snel afgeleid zijn en zich moeilijk kunnen focussen? Niet alleen een rustige omgeving, maar ook een rustige en voorspelbare leerkracht. Uitdaging 1 is dus dat jij in balans bent en vertrouwen uitstraalt. Wanneer jij rustig bent, zullen de kinderen zich veilig en meer ontspannen voelen.

Wat en hoe jij lesgeeft

Kinderen die zich moeilijk kunnen focussen, moeten leren hoe ze zich afsluiten en ontspannen. Wanneer jij dit eerst zelf leert, kun je dit doorgeven aan kinderen. Een meerwaarde voor beide. Jij bent in balans en krijgt een rustige klas, wat minder energie kost en waardoor je fitter de dag en week doorkomt. De kinderen nemen de leerstof beter op, blijven beter in balans en dit heeft veel voordelen voor hun welzijn en prestaties.  Heel praktisch kun je het volgende doen:
♥ Doe regelmatig ontspanningsoefeningen in de klas
♥ Doe regelmatig oefeningen voor hun zintuigen waardoor ze zich leren afsluiten
♥ Doe regelmatig bewegingsoefeningen waardoor het teveel aan energie wordt afgevoerd.
♥ Leer kinderen meer over hoe ze optimaal (zonder stress) kunnen leren, in mijn boek ‘Stressloos leren’ kun je hier alles over vinden

Stressloos leren

In mijn boek, STRESSLOOS leren, kun je alles vinden over de wijze waarop je stress de baas wordt. Waardoor je in balans lesgeeft, leert en ontwikkelt. De ontwikkeling van dit leerzame boek, speciaal voor leerkrachten in het basisonderwijs, is nu in het eindstadium en zal in Mei/Juni 2017 uitkomen. Wil je nu al meer weten over dit boek? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.me dan vrijblijvend voor meer informatie.