• hartkracht 2016 003
  • rennen
  • hartkracht 2016 005
  • hartkracht 2016 004
  • hartkracht 2016 002

Wil jij iets veranderen bij een leerling? Begin bij jezelf!

Spiegelgedrag, je hebt er vast weleens van gehoord. Spiegelgedrag wil zeggen, dat anderen in jouw omgeving je laten zien wat jij uitstraalt en geeft. Wat we geven, krijgen we terug. Daarnaast is een feit dat we vaak al van tevoren verwachten hoe bepaalde dingen zullen gaan, bewust of onbewust, en dat dit vaak ook zo gaat.

Alles in het leven gaat zoals we denken dat het zal gaan (Willem de Ridder, methode Spiegologie 1999).

Visualiseer je dromen en verlangens

Wanneer je je dromen en verlangens probeert te visualiseren, voor je ziet zoals jij je leven zou wensen, ga je dit geloven en ernaar leven en handelen. Helaas zijn de meesten van ons zijn niet opgegroeid met dit principe. We geloven niet dat we onze eigen werkelijkheid kunnen scheppen en dus ervaren wij dat ook niet. Je ervaart namelijk wat je gelooft. Als je denkt dat het nooit lukt, dan lukt het niet. Als je gelooft dat het wel lukt, dan gaat het vanzelf, doordat je stappen gaat nemen die ervoor zorgen dat het gaat lukken.

Accepteer je huidige situatie

Accepteer de situatie waar je nu in zit. Die heb je helemaal zelf gecreëerd, op een manier die precies goed voor je was. Schrijf nu je wensen en verlangens op. Geloof hierin en zet het om in een stimulerende overtuiging. Dan ga je jezelf ernaar gedragen en zie en ervaar je wat je wilt zien. En dat wat je geeft, komt uiteindelijk ook weer bij ons terug. Wanneer je positief kijkt helpt dit jezelf veranderen, maar hierdoor zal je anderen ook positief veranderen.

Spiegelgedrag in de klas

Een voorbeeld uit de praktijk:

Je hebt slecht geslapen (bijvoorbeeld door omstandigheden waarover je piekert), je bent moe en hebt helemaal geen zin om die dag naar je werk, je klas, te gaan. Je gelooft dat het een rotdag zal worden. Misschien zie je het ook wel voor je, het gesprek met die vervelende ouder, het jongetje uit je klas die vast wel weer niet zal luisteren en zo verder. Hoe groot denk je dat de kans is dat het een rotdag wordt? Precies, die kans is heel groot!

Dus wat jij uitstraalt, komt ook bij de leerlingen in de groep. Vooral de hele gevoelige leerlingen voelen precies dat jij die dag niet lekker in je vel zit. Zij voelen daardoor zelf ook een bepaalde onrust in hun lichaam. De kans is groot dat ze het negatieve gedrag, wat jij al verwachtte, ook echt gaan vertonen.

Hoe kun je het nu anders doen?

STAP 1: Accepteren dat het even niet zo lekker loopt Je voelt je moe en dat is nu eenmaal zo. Je zou dit zelfs kunnen delen met de leerlingen, op een wijze die zij begrijpen. Zij hebben ook weleens een slechte dag. Probeer de dag open te beginnen, zonder verwachtingen vooraf. Je hoeft niet perse positief te gaan denken, negatieve gevoelens horen er nu eenmaal bij. Maar probeer vooral om de situatie te accepteren.

STAP 2: Ga je gedragen naar wat je graag wilt. Denk in mogelijkheden en kansen. In dit geval wil je meer rust. Dus wees extra lief voor jezelf en neem op tijd gas terug. Ga deze dag wat eerder naar huis en deel met collega’s en de schoolleider dat je je dag niet hebt. Openheid is de sleutel naar een beter werkklimaat.

STAP 3: Zorg voor jouw balans. Maak het tot een gewoonte om voldoende rust te nemen, gezond te eten en lekker te bewegen. Een mens kan niet zonder deze balans tussen inspanning en ontspanning.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je jezelf helemaal niet bewust bent van wat je uitstraalt en wat je verwacht. Let dan eens heel goed op hoe jouw klas is. Grote kans dat wanneer jij een drukke groep hebt, dat jij ook een verhoogd stressniveau hebt. Natuurlijk is het ook een vicieuze spiraal. Een moeilijke intensieve klas zorgt sowieso al voor een verhoging van stress. Dat is ook de reden waarom het heel belangrijk is om te streven naar balans.

Succes!

Heb je een vraag? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wil je begeleiding bij het maken van deze stappen? Neem dan contact op met mij. Ik wil je graag individueel begeleiden naar een wijze waarop jij Stressloos kunt lesgeven. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. mij gerust voor een vrijblijvend advies