• hartkracht 2016 003
  • rennen
  • hartkracht 2016 005
  • hartkracht 2016 004
  • hartkracht 2016 002

Volg jij je kompas nog: doe je wat je écht wilt?

Een paar jaar geleden woonde ik een avond bij waar Jos Kessels (filosoof) beschreef hoe belangrijk het is om in je leven geraakt te worden, om je eigen kompas te vinden en te volgen.
Ik heb deze les van die avond vertaald naar mijn eigen werkveld. Wanneer maakt jouw hart een sprongetje, gaat je bloed sneller stromen en je ogen stralen? Alleen als je geraakt wordt, kun je optimaal leren en presteren en alle capaciteiten die je hebt aanspreken. En dit geldt ook voor de leerlingen in jouw klas.

Onderwijs versus sport

Al tijdens mijn sportcarrière heb ik mij geïnteresseerd in talentontwikkeling. In de sportwereld is het zo: als je je sneller ontwikkelt dan een ander, dan kijkt de coach hoe jij die sporttalenten optimaal kunt ontwikkelen. Je krijgt een plek in een selectiegroep en er wordt gedifferentieerd lesgegeven. Voor elk niveau is aandacht en ruimte.
In het basisonderwijs gaat het, over het algemeen, heel anders. Leerlingen zitten op leeftijd bij elkaar en krijgen dezelfde werkjes. Als het kind laat zien dat het met taal en rekenen sneller is dan de meeste kinderen, komt het misschien in een ‘plusgroep’. Maar wanneer een kind zich op een andere manier onderscheidt, bijvoorbeeld op creatief gebied,  is daar lang niet altijd aandacht voor. Het gevolg is dat een kind niet geraakt wordt en zijn of haar capaciteiten daardoor onbenut kunnen blijven. En daarnaast zou het kind wellicht een hekel kunnen krijgen aan school. Een negatieve spiraal dus. Hoe zouden we dit kunnen veranderen?

Jij bent de coach van jouw klas

Ook binnen sport gaat het natuurlijk niet altijd optimaal. Maar een enthousiaste coach, die zich met hart en ziel inzet, heeft grote invloed op kinderen. Een passievolle coach creëert de ruimte voor een kind om zijn of haar talenten te ontwikkelen.. Als leerkracht ben je ook een coach: voor alle leerlingen in jouw klas. Jouw enthousiasme raakt en stimuleert kinderen om zichzelf te leren kennen en hun talenten te ontwikkelen.

Ken jezelf als leerkracht

Elk individu is de omgeving voor de ander. Jij en je omgeving zijn altijd met elkaar verbonden. Om het voor de ander mogelijk te maken om zich te ontwikkelen, moet je eerst naar jezelf kijken.
Weet ik wie ik ben, wat ik kan en wat ik wil? Weet ik waarom ik doe zoals ik doe en waarom ik vind wat ik vind? Hoe zit het met mijn balans? Zowel fysiek, mentaal als emotioneel? Doe ik wat ik leuk vind? Volg ik mijn kompas nog? Soms wordt je zo opgeslokt door de dagelijkse dingen, dat je afdwaalt van wat je écht wilt…
Geef ik voldoende ruimte aan de ander om talenten te ontdekken? Laat ik de ander vrij om zich op zijn eigen manier te ontwikkelen? En geef ik de ander vertrouwen om stappen te ondernemen?

Praktisch aan de slag met talentontwikkeling in de klas

Wil je ook dat elk kind zijn of haar talenten leert kennen? Dat het geraakt wordt en zich daardoor optimaal kan ontwikkelen? Wil je dat het alle capaciteiten die hij of zij heeft, kan aanspreken? Wil je kinderen helpen te ontdekken wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze willen? Dat ze hun kompas leren kennen en…..volgen?
Checklist:

  1. Stel jezelf regelmatig deze vragen en ga ermee aan de slag:Kijk naar de behoeften van elk kind in je klas. Is het kind in balans? Heeft het ruimte nodig om zichzelf te leren kennen en zijn of haar talenten te ontdekken?
  2. Wat kan ik, als leerkracht (of als coach, ouder) doen om kinderen te helpen hun talenten te ontdekken en ontwikkelen? Geef ik kinderen vertrouwen door aandacht te geven aan hun talent?Beloon ik inzet in plaats van het eindresultaat?
  3. Wat straal ik uit naar de omgeving? Durf ik, als leerkracht, mijzelf kwetsbaar op te stellen en te leren van mijn fouten?
  4. Hoe zit het met mijn omgeving? Krijg ik binnen mijn organisatie ruimte en vertrouwen om gedifferentieerd onderwijs te geven, zodat elk kind zijn talenten kan ontwikkelen op zijn eigen niveau?

Veel succes!

Wil je jezelf individueel laten coachen, of een training volgen, alleen of met het hele team? Neem dan contact op met Hartkracht: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor een vrijblijvend gesprek.

Vrijdag 30 september geef ik een Inspiratiedag ‘Leren in balans’.

Leren zonder stress is de beste manier om leerstof optimaal op te nemen. Sommige kinderen krijgen al jong te maken met chronische stress. Je merkt dat een kind emotioneel niet lekker in zijn of haar vel zit of zich fysiek niet lekker voelt. Door stress kan een kind niet optimaal leren op school. Tijdens de Inspiratiedag laat ik je zien wat jij hier als leerkracht aan kunt doen. Ook leer ik je hoe je als leerkracht zelf in balans blijft, zodat je de leerstof goed kunt overbrengen en niet opgebrand raakt. Jouw balans en uitstraling heeft grote invloed op het leerproces van jouw leerlingen.
Lees meer over de Inspiratiedag