• hartkracht 2016 003
  • rennen
  • hartkracht 2016 005
  • hartkracht 2016 004
  • hartkracht 2016 002

MEER onderwijs = BETER resultaat?

Mark Mieras is onderzoekswetenschapper en heeft verschillende boeken geschreven over het brein.  Op een bijeenkomst sprak hij over het feit dat MEER niet betekend dat het ook BETER is en gaf daarbij het voorbeeld van het onderwijs in Finland. Daar gaan de kinderen minder naar school en de resultaten zijn zeer positief.
Daar kan ik als ex-topsporter zeker een vergelijking trekken. Het is niet zo dat wanneer je meer traint je ook betere resultaten behaald. Vaak zelfs het tegenovergestelde. Je brandt op en gaat juist slechter presteren. Naar mijn idee zien we dit nu ook in het onderwijs. Meer toetsen, meer eisen, hoge werkdruk. Niet alleen voor de leerkrachten, ook voor de leerlingen. Terwijl niet de kwantiteit, maar juist de kwaliteit van onderwijs voor betere prestaties zorgt.


In flow kun je optimaal leren en presteren


Mark Mieras noemde als voorbeeld dat spelen de hersenen stimuleert. Je komt makkelijker in een staat van flow. Waardoor er optimaal geleerd kan worden. Flow bereik je wanneer alles om je heen in balans is, je bent helemaal aanwezig in het NU. Juist dan kun je optimaal leren en presteren. De uitdaging is dus om in die staat te komen, dat na te streven.
Dat is ook precies wat mijn eigen ervaringen zijn. Na mijn topsportloopbaan ging ik op zoek naar de momenten waarop ik goed presteerde en de momenten waarop ik niet goed presteerde. Het werd me duidelijk dat het belangrijk is dat de omgeving in balans is en aansluit bij jouw behoeften. Wanneer je voldoende vertrouwen uit je omgeving krijgt en ruimte om het op jouw manier te doen, dan kom je makkelijker in staat van flow. Deze voorwaarden zorgen ervoor dat jeoptimaal kunt presteren. Daarnaast is het belangrijk dat je zelf in balans bent en je sterke punten hebt leren kennen. Ook is de intensiteit en variabiliteit van de training doorslaggevend.

Leren met nieuwe, uitdagende ervaringen

Als je nieuwe, uitdagende ervaringen opdoet, dan leer je De motivatie en interesse is dan hoog, we blijven nieuwsgierig naar de uitkomst.Wanneer je elke keer je grenzen verlegt, ben je gemotiveerd en krijg je energie om jezelf te verbeteren. In dat proces maken we fouten. Gelukkig maar. Hoe makkelijker je fouten durft te maken, des te succesvoller je kan worden. Mieras noemde in zijn verhaal ook a een voorbeeld uit de topsport. Er was een groep amateur-kunstschaatssters en een groep top-kunstschaatssters. Wat bleek: bij de amateurs ging alles heel gemoedelijk, iedereen trainde rustig en het zag er goed uit. Er werden weinig fouten gemaakt. Bij de groep top-kunstschaatssters was er meer hectiek tijdens de training. Er werd vaak gevallen en veel fouten gemaakt. De sporters verlegden hun grenzen, waardoor ze optimaal leerden. Het is voor kinderen ook erg belangrijk om veel ervaringen op te doen en fouten te mogen maken.
Je durft echter pas fouten te maken als je het VERTROUWEN van je omgeving voelt en je ook RUIMTE krijgt om op onderzoek te gaan. Dat zijn de twee voorwaarden om optimaal te kunnen leren. Wanneer jij hierbij in balans bent, je sterke en zwakke punten kent, kun je in staat van flow komen. Dit ontstaat door balans, in het individu zelf, met zijn omgeving.


Het proces van leren


Mark Mieras stelde het proces om te leren zo voor: vanuit BELEVEN volgt het leerproces en de daarbij behorende KENNIS. Dit leerproces is in gang gezet door het maken van fouten. KENNIS zorgt ervoor dat je gaat anticiperen op nieuwe situaties, door nieuwsgierig te zijn en HET LEF te hebben om te willen weten, kan je opnieuw gaan BELEVEN.
Binnen het leerproces is de rol van de leerkracht cruciaal. Hoe is het met de balans van de leerkracht? Wat de leerkracht uitstraalt en kan geven, is een krachtige stimulans voor het leerproces van kinderen. Daarom staat de ontwikkeling van de leerkracht op nummer één. Wanneer er niet is voldaan aan de basisbehoeften van de leerkracht, kan de leerkracht ook niet voldoende geven aan kinderen.

Tips

Ontwikkel wat je zelf wilt geven:

  • De leerkracht streeft naar zelfontwikkeling, de capaciteiten van de leerkracht is van belang voor de ontwikkeling van de leerling.
  • Streven naar kwaliteit in plaats van kwantiteit, dus niet meer is beter.
  • School en leerkracht blijven continu leren, fouten maken hoort bij dit proces
  • School en leerkracht blijven nieuwsgierig, sta open voor nieuwe ontwikkelingen
  • Streef naar balans in lichaam en geest, jouw kracht is de kracht voor kinderen.