• hartkracht 2016 003
  • rennen
  • hartkracht 2016 005
  • hartkracht 2016 004
  • hartkracht 2016 002

Executieve functies bij kinderen

Executieve functies zijn vaardigheden die je nodig hebt om taken uit te voeren en jouw talenten te ontwikkelen. Deze vaardigheden hebben niets met intelligentie te maken, al kan intelligentie wel een voordeel zijn in de ontwikkeling hiervan. Iedereen heeft sterk en zwakker ontwikkelde executieve functies. Hoe specifieker we omschrijven waar iemand minder ontwikkelt is, hoe beter je een strategie kunt ontwikkelen die het probleem oplost:
Klik hier voor de 11 vaardigheden omschreven in volgorde van ontwikkeling

Bij de EF is het belangrijk  om onderscheid te maken tussen vaardigheden in denken en in gedrag. Je leert je gedachten te gebruiken om je gedrag te reguleren.
Denkvaardigheden zijn ontworpen om doelen te selecteren en te bereiken of om oplossingen voor problemen te ontwikkelen. Om dit uit te voeren, heb je een tweede soort vaardigheid nodig. Vaardigheden die het gedrag sturen op weg naar het doel. Klik hier voor het schema van gedrag en denkvaardigheden

De ontwikkeling van de executieve functies komen tot stand door twee hoofdfactoren: Biologie en ervaring. Vanuit biologie gezien zijn de executieve functies bij de geboorte vastgelegd in de hersenen. De omgeving heeft invloed op het tot uiting komen van de vaardigheden.

Wil jij weten wat je kunt doen om de EF te verbeteren?

Oefening is een belangrijke reden voor de verwerving van executieve functies. Om executieve functies te activeren, moeten kinderen en tieners meer bewuste inspanning leveren dan volwassenen. Ouders en leraren krijgen in de kindertijd de gelegenheid om de ontwikkeling van executieve functies bij een kind te verbeteren.
Wanneer kinderen moeite hebben met hun executieve functies is het belangrijk om onderscheid te maken tussen niet kunnen en niet willen.

Klik hier voor het niet willen / niet kunnen schema

Het is heel belangrijk om te beseffen dat je meestal eerst moet werken aan de mindset, de denkstrategieën. Een verkeerde mindset kan ontstaan zijn uit niet kunnen of doordat de EF niet voldoende gebruikt zijn, zoals je vaak ziet bij hoogbegaafde kinderen. Wanneer je minder in de gelegenheid komt om je EF te trainen en je ‘vanzelf’ goede resultaten behaald, ontstaat er vaak een fixed mindset. Je denkt dat je geen inspanning hoeft te leveren, omdat je ervaringen zonder inspanning leveren meestal positief zijn. Natuurlijk ligt het niet zo zwart-wit, en zijn er verschillende factoren die meespelen. Binnen mijn begeleidingsvorm werk ik wel als eerste aan denkstrategieën, overtuigingen en mindset.
Niet willen komt ook vaak voort uit faalangst, verminderd zelfvertrouwen, en stress. Welke onderling weer met elkaar te verbonden zijn. Door negatieve ervaringen gaan kinderen negatiever denken waardoor er een negatieve spiraal ontstaat. Lees hier meer over negatieve en positieve spiraal

Enkele handvatten waar je aan kunt werken en kunt gebruiken:
  • De mindset theorie van Carol Dweck. Deze theorie gaat over fixed mindset en growth mindset.
  • Helpende gedachten, bijvoorbeeld in spelvorm ( ik denk me sterk, Mirella Valentijn)
  • Stressreductie methode, bijvoorbeeld: emotiemeter, ademhalingstechnieken, hartcoherentiemethode
  • Vaardigheden aanleren, klik hier voor een enkele suggesties

Herken je in jouw klas kinderen met verminderde ontwikkelde EF? Neem gerust Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met mij op voor advies op maat.