• hartkracht 2016 003
 • rennen
 • hartkracht 2016 005
 • hartkracht 2016 004
 • hartkracht 2016 002

10 tips: Talenten en kwaliteiten ontdekken en stimuleren

 1. Vertrouwen geven vanuit de omgeving. Zorg voor veiligheid en vertrouwen, dat is de basis om talent te kunnen ontwikkelen. Alle kinderen zijn goed zoals ze zijn. Ze hoeven niet eerst iets te ontwikkelen voordat ze aandacht krijgen.
 2. Ruimte krijgen om te ontdekken. Geef het kind de ruimte om met verschillende activiteiten in aanraking te komen. Hierdoor krijgt het kind mogelijkheden om te ontdekken waar zijn talent ligt.
 3. Laat het kind zelf sturing geven aan het leerproces en het kiezen van activiteiten.
 4. Geef veel positieve feedback. Hierdoor gaat het kind door met proberen. De aangemoediging vanuit de omgeving werkt stimulerend voor het kind. Geef zoveel mogelijk complimenten. Focus je op wat goed gaat. Moedig het kind aan om zijn capaciteiten te laten zien.
 5. Laat kinderen leren op de manier die het beste bij het kind past. Biedt leerstof op verschillende manieren aan. Laat het kind zelf aangeven hoe het wil leren. Kinderen kunnen het beste hun talenten ontdekken als ze kunnen leren op de manier die bij hun past. Auditief, visueel en/of kinestethisch.
 6. Kijk goed naar het kind. Waar wordt hij of zij blij van. Waar gaan zijn ogen van stralen en krijgt het kind energie van. Moedig het kind zoveel mogelijk aan om verschillende kanten te ontwikkelen. Geef het kind vertrouwen, zodat het kind voelt dat hij op onderzoek uit mag gaan. 
 7. Let op de balans van kinderen. Laat ze veel bewegen: fysieke balans. Beweging, voldoende slaap en gezonde voeding is de basis om goed te kunnen leren en presteren.
 8. Laat kinderen praten over hun gevoelens en leer ze meer over verschillende gevoelens: emotionele balans
 9. Leer ze positief denken: mentale balans. Het gras is niet altijd groener bij de buren. Iedereen heeft zijn sterke kanten. Van alle fouten kun je leren.
 10. Leer kinderen dat ze mogen dromen: geestelijke balans. Stimuleer wensen en verlangens. Wat je wilt, kan ook uitkomen, als je er maar in gelooft.