• hartkracht 2016 003
  • rennen
  • hartkracht 2016 005
  • hartkracht 2016 004
  • hartkracht 2016 002

4 tips: hoe blijven kinderen in balans?

  1. Laat kinderen regelmatig bewegen. Bewegen is goed om het teveel aan energie te ontladen en heeft positief effect op het lichaam. Daarnaast krijgen kinderen meer rust in hun lichaam en kunnen zich beter concentreren als ze regelmatig hun energie kwijt kunnen. Gevoelens van stress worden ook minder, doordat het teveel aan adrenaline wordt afgevoerd. Genoeg redenen dus om meer aandacht te besteden aan beweging.

     

  2. Leer kinderen dat negatieve emoties bij het leven horen. Emoties worden ervaren in het lichaam en we noemen deze gevoelens: boos, bedroefd, bang of blij. Negatieve emoties zeggen jou hoe jij iets ervaart. Dit wegstoppen is niet handig. Hierdoor kun je blokkeren en niet meer vrij ervaren. Luisteren naar deze negatieve emotie, deze uiten en erover praten leert je meer over jezelf. Aan dit deel van de ontwikkeling van kinderen mag veel aandacht besteed worden. Als leerkracht en ouder is het belangrijk dat je zelf ook veel aandacht besteed aan je eigen emoties. Kinderen voelen wanneer een ouder of leerkracht niet lekker in zijn vel zit. Door het voorbeeld wat wij als ouders geven, kunnen kinderen dit gaan kopiëren, en denken dat emoties er niet mogen zijn. Werk dus aan jezelf.

  3. Leer kinderen omgaan met negatieve gevoelens en gedachten. Gedachten kunnen onze gevoelens beïnvloeden. Wanneer je iets meemaakt wat jou verdrietig heeft gemaakt, wordt dit opgeslagen in je hersenen. Als je opnieuw in een soortgelijke situatie terechtkomt, worden deze emoties/gevoelens getriggerd en heb je de kans dat je op dezelfde manier reageert. Voor of tijdens deze situatie gaan vaak negatieve gedachten vooraf. Meestal onbewust. Het is de kunst om deze negatieve gedachten om te buigen naar positieve gedachten. Anders leren reageren op een situatie is een proces wat niet direct omkeerbaar is, maar is zeker te leren met liefdevolle aandacht. Het is belangrijk om kinderen te leren dat ze een keuze hebben in hun reactie.

  4. Leer kinderen dat er veel mogelijk is, als ze hun best doen. Talent is niet alleen aangeboren. Hard werken (een natuurlijk een beetje aanleg) zorgt ervoor dat je bijna alles kunt bereiken wat je wilt. Leren omgaan met tegenslag, doorzetten, leren van fouten, geloven in wat je wilt, zijn belangrijke eigenschappen om te leren. Bereiken wat je graag zou willen, kom je nooit aanwaaien, je zult er altijd voor moeten werken. Elk kind heeft talenten en kwaliteiten. Kinderen wijzen op deze positieve eigenschappen van zichzelf is belangrijk voor hun zelfbeeld en zelfvertrouwen.