• hartkracht 2016 003
  • rennen
  • hartkracht 2016 005
  • hartkracht 2016 004
  • hartkracht 2016 002

Omgeving als factor voor talentontwikkeling

De omgeving speelt een grote rol in het tot uiting komen van talenten van kinderen. Wanneer je in een stimulerende omgeving opgroeit, waar je mag ontdekken en ook fouten mag maken, zullen de mogelijkheden rijk zijn om jouw talenten te ontdekken. Wanneer je opgroeit in een omgeving die remmend is voor jou, je niet stimuleerd, waar je niet voldoende uitgedaagd wordt, dan zul je op een gegeven moment de moed verliezen. Kinderen die zich sneller ontwikkelen dan andere kinderen, hebben hier helaas vaak mee te maken. ook zijn er kinderen die in een minder rijke leeromgevinig opgroeien. Het is voor kinderen heel belangrijk om te mogen ontdekken wat ze kunnen en uitgedaagd te worden om iets nieuws te leren. Dan blijven ze gemotiveerd en leergierig.

  • Geef kinderen ruimte om te ontdekken. Laat kinderen in aanraking komen met verschillende richtingen: sport, toneel, bouwen, schrijven, tekenen, muziek etc...Laat kinderen ook leren van fouten. Waar ze eerst niet zo goed in zijn, kan wel heel leuk zijn om te ontwikkelen.  Wie weet wordt dat wel hun grootste passie :)
  • Straal vertrouwen uit naar het kind. Geef positieve feedback, gericht op het proces. Kijk niet alleen naar het eindresultaat, maar juist naar de inzet van het kind. Doet je kind iets makkelijk? Of heeft het juist ergens moeite mee? Wanneer je het eindresultaat beoordeelt, zal het kind daar niet altijd blij mee zijn. Het gaat erom of het kind zijn best heeft gedaan voor het eindresultaat. Door dit te zien, groeit zijn zelfvertrouwen.
  • Geef aandacht aan de kwaliteiten van het kind. Wat aandacht krijgt gaat groeien. Alle kinderen vertonen weleens gedrag wat minder leuk is. Probeer te blijven kijken naar de positieve eigenschappen van kinderen. Zeg dit ook tegen het kind. Wanneer het kind voelt dat de omgeving vertrouwen in hem heeft, krijgt hij dit ook.
  • Accepteer dat elk kind verschillend is. Een kind gaat meestal niet van A naar B. Die weg gaat meestal anders dan jij als ouder of leerkracht zou willen. Elk kind doet het op zijn eigen manier. Accepteer dit en hou vertrouwen in de goede afloop. In elk kind zit een kracht die hij/zij mag ontwikkelen op zijn eigen manier.

  • Kijk naar je eigen ontwikkeling. Heb jij vertrouwen in jezelf? Heb jij je talenten ontwikkelt? Geloof jij in jezelf? Hoe jezelf denkt en wat je voelt, straal je uit naar je omgeving.