• hartkracht 2016 003
  • rennen
  • hartkracht 2016 005
  • hartkracht 2016 004
  • hartkracht 2016 002

Focus houden, zelfs in drukke tijden!

Zomaar tegen een kind zeggen dat hij of zij zich moet focussen of concentreren. Dat is makkelijk gezegd. Maar voor een kind niet makkelijk om te doen. Elk type mens en dus kind is anders. Vooral prikkelgevoelige kinderen hebben moeite om zich te concentreren.

Nature versus nurture

Net als bij symptoom bestrijding wanneer je een ziekte hebt, is het beter om te weten waar de oorzaak van het focus probleem ligt.
De oorzaak ligt deels in de genen en deels in de omgeving. Nature-nurture dus.
• Menstype
• Omgevingsfactoren

Elk kind is gevormd door zijn aanleg in combinatie met zijn ervaringen. Een mix van eigenschappen zorgt er voor dat het ene kind zich beter kan concentreren dan het andere. Wil je dat elk kind leert om zich te focussen? Dan moet je een omgeving creëren die voor elk kind goed is. Een omgeving waar het meest prikkelgevoelige kind zich ook prettig voelt. Dit gevoelig kind is altijd alert, vangt alle prikkels op en ervaart daardoor sneller veel stress. Ook dit type kind moet zich in de schoolomgeving veilig en vertrouwd kunnen voelen.

Lees meer

Onderwijs speciaal voor elk kind

Als leerkracht wil je dat alle kinderen in je klas zich optimaal kunnen ontwikkelen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Vier punten zijn heel erg belangrijk. Als die ontbreken, dan is het voor een kind heel lastig om zijn of haar talenten te optimaal te ontplooien.

Ruimte en vertrouwen

In dit artikel wil ik mijn ervaringen als ex-topsporter graag vertalen naar de onderwijssituatie, met als doel dat elk kind zijn talenten optimaal kan ontwikkelen. In de (top)sport heeft de coach en de omgeving veel invloed op de ontwikkeling en prestaties van de sporter. Zij zijn van cruciaal belang voor de uiteindelijke prestaties.
Binnen de sport mag er uitzonderlijk gepresteerd worden, dit wordt zelfs aangemoedigd. Een sporttalent krijgt hiervoor applaus. De voorwaarden uit de omgeving kloppen.
Er is voldaan aan twee belangrijke punten:

Lees meer

Wil jij iets veranderen bij een leerling? Begin bij jezelf!

Spiegelgedrag, je hebt er vast weleens van gehoord. Spiegelgedrag wil zeggen, dat anderen in jouw omgeving je laten zien wat jij uitstraalt en geeft. Wat we geven, krijgen we terug. Daarnaast is een feit dat we vaak al van tevoren verwachten hoe bepaalde dingen zullen gaan, bewust of onbewust, en dat dit vaak ook zo gaat.

Alles in het leven gaat zoals we denken dat het zal gaan (Willem de Ridder, methode Spiegologie 1999).

Lees meer

Het versterken van jouw kracht, zorgt voor de kracht van de ander

Wil je je na de vakantie sterker voelen? Neem dan eerst voldoende rust en laat het werk en voor de klas staan, bewust even los. Blik daarna eens terug naar hoe afgelopen schoolperiode gegaan is. Beoordeel eens of dat wat je doet, nog aansluit bij wat je graag wil. Kortom: ben je nog op de goede weg? Een eerste stap hierin is het ontdekken én versterken van jouw IK-Kracht! Hiervoor heb ik het Hartkracht model gemaakt. Hiermee krijg je meer zicht op wie je bent en wat jouw kracht is. Door jouw kracht nu te versterken, begin je het nieuwe schooljaar beter en dat geef je ook door aan jouw leerlingen.

Wanneer je voor jezelf duidelijk krijgt wie je bent, wat je wil, wat je kan en hoe je in balans blijft, dan heb je de basis gelegd voor STRESSLOOS Lesgeven en leren.
Het Hartkrachtmodel is opgedeeld in de volgende stappen: Wie ben ik, ben ik in balans, wat kan ik en wat wil ik. De onderdelen hebben onderling invloed op elkaar. Wanneer jij niet weet wat je wil of wat je kan, heeft dit invloed op jouw balans. Het is dan ook belangrijk om alle stappen aandacht te geven.

Lees meer

Volg jij je kompas nog: doe je wat je écht wilt?

Een paar jaar geleden woonde ik een avond bij waar Jos Kessels (filosoof) beschreef hoe belangrijk het is om in je leven geraakt te worden, om je eigen kompas te vinden en te volgen.
Ik heb deze les van die avond vertaald naar mijn eigen werkveld. Wanneer maakt jouw hart een sprongetje, gaat je bloed sneller stromen en je ogen stralen? Alleen als je geraakt wordt, kun je optimaal leren en presteren en alle capaciteiten die je hebt aanspreken. En dit geldt ook voor de leerlingen in jouw klas.

Onderwijs versus sport

Al tijdens mijn sportcarrière heb ik mij geïnteresseerd in talentontwikkeling. In de sportwereld is het zo: als je je sneller ontwikkelt dan een ander, dan kijkt de coach hoe jij die sporttalenten optimaal kunt ontwikkelen. Je krijgt een plek in een selectiegroep en er wordt gedifferentieerd lesgegeven. Voor elk niveau is aandacht en ruimte.
In het basisonderwijs gaat het, over het algemeen, heel anders. Leerlingen zitten op leeftijd bij elkaar en krijgen dezelfde werkjes. Als het kind laat zien dat het met taal en rekenen sneller is dan de meeste kinderen, komt het misschien in een ‘plusgroep’. Maar wanneer een kind zich op een andere manier onderscheidt, bijvoorbeeld op creatief gebied,  is daar lang niet altijd aandacht voor. Het gevolg is dat een kind niet geraakt wordt en zijn of haar capaciteiten daardoor onbenut kunnen blijven. En daarnaast zou het kind wellicht een hekel kunnen krijgen aan school. Een negatieve spiraal dus. Hoe zouden we dit kunnen veranderen?

Lees meer

Jouw behoeften en balans staan centraal

Tips om een burn-out te voorkomen

Jij, als leerkracht of begeleider, bent voor het kind een belangrijke schakel naar een positieve schoolperiode. Jij kan het verschil maken tussen uitval van een kind of niet. Dit doe je door te werken aan jouw balans. En door continu open te blijven staan voor de behoeften van jezelf en van elk kind. Luister jij echt naar kinderen? Heb je hier ruimte voor en nog belangrijker, krijg jij hier ruimte voor. Wat je zelf niet krijgt kun je immers ook niet geven.

Lees meer